aug 27 2008

Master of biology

Published by at 21:44 under Meg og mitt liv,Sam

Først som sist: Jeg har begynt et nytt semester på Blinderen; mitt første som master student. Og jeg har endelig – ENDELIG! – bestemt for den masteroppgaven jeg vil skrive :

Personlighetsutvikling hos kyllinger.

 Jeg har alltid vært interessert i atferdsbiologi – hvem blir vel ikke fascinert av det man ser i naturdokumentarer på Discovery (og de er jo fulle av atferdsbiologi) – men det har vært to andre masteroppgaver som jeg nesten falt for. Det har ikke hjulpet at jeg til tider lider av alvorlig beslutningsvegring. Jo større og viktigere valget er jo mindre er jeg i stand til å velge. Det har hjulpet å vite at jeg ikke er den eneste som sliter med å ta et valg, det er mange av vennene mine på bio’n som hadde det likedan, men det som til slutt fikk meg til å ta meg sammen var min elskede kjæreste (som kan kunsten å være en fornuftig venn og ikke bare medfølende kjæreste), som ba meg om å slutte med selvpiningen («slutte å tulle» var det han egentlig sa) og ta meg sammen. Takk Tore! Jeg trenger å bli snakket strengt til en gang i blant. Jeg begynner ikke med labarbeidet og oppgaveskriving før til neste semester, men jeg har allerede fått masse artikler å lese, i tillegg til emnene jeg tar dette semesteret; generell toksikologi og atferdsbiologi 1. Ooog, jeg har nettopp kommet inn på et intensivkurs i Arctic Winter Ecology - på Svalbard! Gleder meg vilt til å komme opp dit igjen. Jeg besøkte Tore der i juni, men det var bare ti korte dager. Jeg skal være der to uker i november og to uker i februar/mars. Da får jeg med meg både mørketida som får frem det beste i folk, og overgangssonen mellom mørketid og lyset - der Adventfjella får et rosa skjær og landskapet er sitt vakreste.  Har jeg nevnt at jeg gleder meg? Her er noen bilder fra da jeg besøkte Tore:

     - Feltarbeid med Tore
Vi var ute i felten nesten hver dag for å se til kassene med vann som Tore bruker til å fange opp invertebrater til masteren med. Mye gåing; vi krysset sikkert hundre smeltevannselver; med tilhørende fantastiske naturopplevelser.Vi gikk opp på den smeltende Longyearbreen, spiste middag på Huset, padlet i kajakk over Adventsfjorden, grillet på stranda ved seilklubben, dro på hyttetur til Bjørndalen og spiste islandsk nasjonalrett; fermentert grønnlandshai; på brakkefest. En dag fikk vi til og med skyss med en av de høyt begjærte gummibåtene, Polar Circel, til den forlatte russiske gruvebyen i Coles bukta. Det var rart å se alle de forlatte bygningene, det falleferdige kullverket, og kanskje særlig et av husene som så ut som om noen nettopp hadde forlatt det – alt stod igjen; en oppslått bok på bordet, klær og støvler i soverommene, speil og bilder på veggene, ja – til og med muggent brød i spiskammeret! De som bodde der må ha hatt det travelt med å reise. Jeg fikk dessverre ikke tatt noen bilder fordi vi egentlig ikke hadde forventet at båten skulle være ledig den dagen; vi hadde egentlig bare forberedt oss på en dag i laben og hadde verken med oss feltutstyr eller kamera med ned til Unis den dagen. Heldigvis fikk vi låne klær og slikt av Tores venner på Unis.
 
Da jeg studerte på Svalbard i 2007 syntes jeg alltid at naturen så vakrest ut under et teppe med snø, og at øya så brun og trist ut om sommeren. Men da jeg var der nå gikk det opp for meg hvor mange nydelige farger det er å se – alle nyanser av grønt – mose og gress, sepia og terrakotta fargete fjellsider, gyllen starr og sølvfargete stråtuster fra i fjor - og alle blomstene; mange gule, hvite, noen få blå, og den vakre lille rosa blomsten rødsildre – Silene acaulis – som lyser opp i form av rosa tuer midt i den karrige, tilsynelatende døde tundraen.
 
 

Til tross for mye jobbing i sommer og lite ferie føler jeg meg gira og klar for et nytt semester på masternivå. Det har blitt lite matlagning i sommer, men etter at jeg flyttet tilbake til Bjølsen har jeg fått tilbake til lysten på å lage mat! Da jeg fikk en 1,7 kg squash fra hagen til onkelen min måtte jeg bare sette i gang. Det ble squash stekt i sojasaus, squashsuppe, og med hjelp fra oppskriften til mora til ei venninne fra Los Angeles fikk vi laget «Zucchini bread». Skjønt, hva amerikanerne kaller brød ville jeg kalt kake. Men godt ble det uansett, saftig og lett, sikkert pga squashen (i USA kaller de squash zucchini, den grønnsaken de kaller «squash» har vi ikke i Norge, ligner på et slags lite gresskar tror jeg). Jeg legger oppskriften jeg fulgte på Oppskrift – siden (funnet ved hjelp av mitt trofaste oppslagsverk Google. Jeg burde virkelig få meg kokebok snart). 

Til sist; Sam har selvfølgelig bodd hos foreldrene mine i sommer, han også, og på den korte tiden har han klart å sno de begge rundt poten sin. Han har blitt dullet og kosepratet med og skjemt bort til de grader at han har blitt god og feit i løpet av sommeren. Han fikk lov til å løpe fritt rundt i stua på kvelden – gjerne to-tre timer av gangen – og han nølte selvfølgelig ikke med å rote rundt i klesvasken, gnage på alle pennene til pappa (stjele de hvis han fikk sjansen), tigge til seg/stjele mat og sjarmere seg inn i hjertene deres på rotters frekke selvopptatte vis. Pappa var veldig skeptisk, og mamma sa at hun ikke likte rotter, men det tok ikke lang tid før Sam kunne hoppe opp i fanget til pappa uten at han stivnet av skrekk, og til mamma kosepratet med Sam hver gang hun gikk forbi buret hans. Sist vi pratet fortalte pappa stolt at en gang Sam hadde gjemt seg under sofaen (sikkert for å gnage seg INN i den), hadde pappa ropt på ham, og så – hold deg fast – hadde Sam sust fram fra sofaen og hoppet opp i fanget hans! Slik oppførsel er ikke noe nytt for meg, og jeg vet også at det er svææært variabelt om Sam hører på navnet sitt, men det er alltid koselig når The Pet Rat Appreciation Society får nye medlemmer. Noen bilder her til sist slik at dere kan sammenligne med bildet i forrige tråd og se om dere kan se forskjell på livvidden hans.

     Fat ol’ Sam

One response so far

One Response to “Master of biology”

  1. Toreon 28 aug 2008 at 08:36

    Hehe, så koselig innlegg :-)

    Du glemte forresten å nevne at vi også dro til Colesbay med polarcirkel! Gleder meg kjempemye til å komme tilbake til deg og tjukken. :)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.